Beast on the Road

Maiden har inlett världsturnén, och fick mig att vilja bli ryss för en kväll.


I fredags var det alltså dags för Maiden-gubbarna att för första gången (nåja, man gjorde förvisso en tjuvstart med El Dorado förra sommaren) presentera delar av sitt Final Frontier-album inför publik. De lyckligt lottade ryssar som besökte Olympiska Arenan i Moskva fick sig till livs inte mindre än 5 spår från albumet - The Final Frontier, El Dorado, Coming Home, The Talisman och When The Wild Wind Blows, kryddat med ett tiotal äldre låtar. 
Förra sommaren spelade Maiden huvudsakligen låtar från sina tre senaste plattor, och således var det inte oväntat att se nu flera gamla klassiker tillbaka i setet. Exempelvis The Trooper, The Number Of The Beast, Running Free, The Evil That Men Do och 2 Minutes To Midnight är ju pålitliga kort som alltid funkar i sammanhanget.
Det glädjer mig dock att Maiden inte helt faller tillbaka på det trygga och invanda, utan också lämnade utrymme för en trio mindre beprövade, men väl så bra stycken i form av Blood Brothers, Dance Of Death och The Wicker Man. Samtliga i den trion får väl sägas vara bland det mest live-anpassade materialet från Maidens 2000-tal, och gör på intet sätt bort sig brevid de gamla hitsen.

Det totala intrycket blir en väldigt välkomponerad och balanserad låtlista, som lär tilltala såväl äldre som yngre fans. Nya plattan får sin beskärda del, utan att det känns som att det inkräktar för mycket på kraven om gamla klassiker. Klockrent, Maiden.

Hela setet:

Intro: Satellite 15
The Final Frontier
El Dorado
2 Minutes To Midnight
Coming Home
Dance Of Death
The Trooper
The Wicker Man
Blood Brothers
When The Wild Wind Blows
The Evil That Men Do
The Talisman
Fear Of The Dark
Iron Maiden
----------------------------------
The Number Of The Beast
Hallowed Be Thy Name
Running Free


RSS 2.0